Å fokusere på gledene i hverdagen

blogginnlegg2

Akkurat da jeg satte meg ned for å skrive dette,tikket følgende SMS inn på telefonen fra min datter på nesten 9 år: “Du er superflott og JEG ELSKER DEG med tusen hjerter etter”

Etter en hyggelig kveld men med litt dårlig stemning da ungene skulle legge seg, var dette en rørende og flott avslutning på kvelden likevel.

Som firebarnsmamma er hverdagen utrolig hektisk, og jeg har så lett for å tenke på alle små og store ting som må gjøres hele tiden. Det skal kjøres, hentes, handles, vaskes, pusses tenner, tørkes etter dobesøk, legges, skiftes, lages mat…… Listen er vel nesten uendelig lang, og det er egentlig utopi at man skal klare å rekke alt.

Jeg glemmer så alt for ofte å sette pris på alle gledene med fire friske og fantastiske barn.

Gjensynsgleden tvillingene viser etter en flott dag i barnehagen, kan fort bli borte i fortvilelse over gjennomblaut og møkkete tøy. En av de først tankene som sniker seg inn er ofte: “Jeg vasket jo den jakken i går!!”. Mens det burde vært glede over å se to fornøyde treåringer som stortrives i barnehagen, har fått utfoldet seg og antakelig har hatt en super dag.

Alle dager burde hatt flere timer og mammaer skulle hatt flere armer.  Jeg fikk så dårlig samvittighet da jeg la meg i går og tenkte på tegningen barna så stolte kom hjem med spesielt laget til meg. Jeg så kjapt på den og  kommenterte den knapt, da jeg var så opptatt med å lage middag, vaske tøy,  avtale kjøring  med en annen mamma (hva skjer med at alle avtaler alltid gjøres mellom mammaer??) og faktisk malte veggen på et rom samtidig.

monalund

For snart 9 år siden ble jeg mamma for første gang. Hun var det fineste jeg noen gang hadde sett, hun var min og en del av oss og vår kjærlighet. Samtidig med morsrollen kom høysensiviteten, bekymrede tanker, fortvilelsen, redselen, absolutt alle følelser i meg ble forsterket på alle områder. Jeg gråt bare jeg så på henne, gledestårer, kjærlighetstårer. Med mammarollen kom et oversensitivit mammahjerte som gråter når jeg ser et barn som har det vondt. Å se nyhetene er en stor smerte. Jeg kan også gråte når jeg leser “Se og Hør” på venteværelset  eller ser en fødsel på tv.. Noen ganger gråter jeg så mye at hodet mitt holder på å sprenge. Alt som har med barn å gjøre berører mammahjertet veldig. Det gjør meg ekstra takknemlig for at mine barn er født i Norge. Jeg tenker for eksempler på fødslene. Både min datter og jeg hadde med stor sannsynlighet ikke overlevd i første svangerskap da jeg fikk morkakesvikt og hastekeisersnitt samtidig med svangerskapsforgiftning. I andre svangerskap vet man heller ikke hvordan det hadde gått da gutten rett og slett ikke kom ut og ble tatt med hastesnitt han også. Og hva kunne skjedd med tvillingene da de holdt  på å komme i uke 30? Ri dempende medisin, innleggelse, god oppfølging og tett dialog med helsevesenet gjorde at de faktisk ikke så dagens lys før slutten av uke 35. Friske og fine som de var, trengte de bare litt oksygen et par dager, og så var de klar for å begynne på livet.

Da førstemann ble 2 år kom andremann, og rett før andremann fylte 3 år, kom tvillingene. Både gleden og overraskelsen var stor da vi skulle ha to på en gang. Jeg var veldig keen på nr 3, det var ikke mannen. Vi hadde akkurat bestemt oss for at den diskusjonen skulle ligge på hylla i et par år, så fikk vi se. Men målrettet som tvillingene er, var de tydelig fast bestemte på å få sin plass her i verden og takk og lov for det. Det gikk med en bleiepakke i døgnet, puppene var flashet døgnet rundt og svetten rant da alt skulle gjøres dobbelt, helst i dobbel fart. Ekstra flaks var det at en av dem hadde refluks. Så vi gikk fort til anskaffelse av to vaskemaskiner for å si det sånn. Men om det er dobbelt så mye arbeid, så er det ti ganger så mye glede. Det går ikke en dag uten at latteren spres i dette huset på grunn av alt det morsomme og gøyale de finner på 💕

Skrevet av: Mona Lund

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s